torstai 26. tammikuuta 2012

Seborrooinen ihottuma

Varoitus: älä lue tätä, jos
           a) ällöksyt kaikkia ihotauteja
           b) sua ei kiinnosta mun henkilökohtaiset sairaskertomukset
           c) et jaksa lukea pitkiä postauksia.

Kaikki alkoi siitä, kun viime kesän alussa mun päänahka alkoi kutista ja se ärtyi helposti. "No ei tässä mitään, ei kannata varmaan pestä hiuksia niin usein" ajattelin, ja jatkoin normaalia elämääni autuaan tietämättömänä mitä tuleman pitää. Kesällä kutina paheni ja päänahkaan alkoi ilmestyä märkiviä rupia (tässä vaiheessa ajattelet varmaan "hyyyyyiii!"). Olin aivan saletti, että mulla on psoriasis. Äitini kuitenkin tunnistaa psoriasiksen jo metrien päästä ja sanoi, ettei tämä ole sitä. 

Jossain vaiheessa oireeni rauhoittuivat, enkä hakeutunut lääkäriin. Ajattelin, että tämä on tavallista hilseilyä ja että aurinko on varmaankin kuivattanut ihoni. Tuntui, että stressin pahetessa oireetkin palasivat. Ostin apteekista jotain tosi mietoa shampoota ja jatkoin edelleen normaalia elämääni. Syksyllä kutina alkoi olla sietämätöntä ja luennoilla päätäni raapiessani näytin varmaan siltä, että mun päässä elelee jotain ylimääräisiä elukoita. Iltaisin oli välillä vaikeaa saada unta ja itku meinasi tulla. Päästä vuosi välillä jopa verta. Kuitenkin oireet välillä katosivat jopa viikoiksi, joten lääkäriin hakeutuminen venyi ja venyi.


Lokakuussa vihdoin soitin YTHS:lle ja ne varasi mulle ajan hoitsulle. "Great..", mä ajattelin. No sieltä tuli sitten perus "ootko koittanut olla pesemättä hiuksia" ja "koita laittaa sinne päänahkaan jotain rasvaa". Mulla meni hermo ja lähes karjuin: "JOO MÄ OON KOKEILLUT JO KAIKKEA, VARAA NYT MULLE AIKA SINNE IHOTAUTILÄÄKÄRILLE PRKL!"

Lääkärille pääsin parin kuukauden päästä ja aikansa tutkittuaan ja kyseltyään lääkäri sanoi, että mulla on seborrooinen ekseema. Excuse me? Suomeksi jotakuinkin tali-ihottuma. Hiuspohja siis tuottaa paljon, ehkä liikaakin, talia, se härskiintyy ja iho ärtyy. Tuloksena sairaan kutiseva, hilseilevä ja rupia täynnä oleva päänahka. Stressi aiheuttaa lisääntynyttä talineritystä ja siksi mullakin oireet pahenivat aina tenttiviikon lähestyessä. Lääkäri naureskeli hoitsun antamille ohjeille: "joo älä vaan laita sinne mitään rasvaa!" Hiukset tulee pestä joka päivä ja sain reseptin Diprosalic-lääkkeeseen ja mun piti myös ostaa jotain erikoisshampoota apteekista (16 euroa/100 ml, jaiks). Diprosalic sisältää kortikosteroidia, jolla on tulehdusta ja kutinaa lievittävä vaikutus, sekä salisyylihappoa, jolla on ihoa kuoriva vaikutus.

Ja tzzzimm mun oireet katosivat jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen! Ah, sitä autuutta! Olen kyllä kiitollisuuden velassa sille lääkärille, eli terkkuja vaan Leeni Mäkelälle :) Pesen hiuksiani edelleen joka päivä, mutta nyt kun oireet ovat kadonneet, voin pitää välillä päivän taukoja. Jos oireet joskus pahenevat, saan ne hoidettua Diprosalicilla helposti pois. Eli nyt mä oon, Josefina Samatha Näädän sanoin, "ihan okei" :)


Seborreaa esiintyy jopa 5 prosentilla väestöstä ja se on yksi tavallisimmista aikuisiän ihotaudeista. Tali-ihottuma voi alkaa oikeastaan missä iässä tahansa. Rasvaiseen ihoon ja samalla seborrooiseen ihottumaan liittyy muitakin rasvaisen ihon ongelmia kuten akn (löytyy täältäkin). Kun itsehoito ei auta ja ihottuma, kutina ja kirvely häiritsevät itseä tai läheisiä, on aika lähteä lääkäriin. Paikallishoitoa tehostetaan, joskus annetaan antibiootti- tai hiivalääkekuuri, joskus valohoito. Tali-ihottumaa ei voi ehkäistä, mutta useimmat rasvaihoiset henkilöt pärjäävät päivittäisellä saippua/sampoopesulla.
Tämän postauksen halusin tehdä siksi, että usein ihmiset luulevat hilseilyn ja kutinan automaattisesti johtuvan kuivasta hiuspohjasta, vaikka tässä tapauksessa se on täysin päinvastoin! Seborrooinen ihottuma on myös suomalaisilla melko yleinen ja jos oireesi täsmäävät, diagnoosi on luultavasti tämä. Olen kertonut tätä juttua monille tutuilleni ja muutamat ovat tajunneet kärsivänsä samoista oireista. Eräskin meni lääkäriin, sai aknelääkityksen ja lääkäri sanoi, että se korjaa myös ihottuman. Itse kärsin tästä yli puoli vuotta ilman apua, ja minkä ihmeen takia? Ehkä koska en kehdannut mennä lääkäriin sellaisten mitättömien oireiden takia. Eli jos kotikonstit eivät tuota tulosta, kipinkapin lääkäriin!

Lisätietoa seborreasta löytyy esimerkiksi näiltä sivuilta:
Duodecumin terveyskirjasto
Iholiitto ry:n ihottumaopas

Ps. huomenna toivepostaus tummien silmänalusten peittämisestä. Pysy siis kuulolla ;)

15 kommenttia:

noog kirjoitti...

Itselläni atooppinen iho, mutta ulottuu päänahkaan samankaltaisin oirein kuin sulla. Mulla pysyy kurissa Clobex-lääkeshamppoolla! Suosittelen, tosin vain lääkärin määräyksellä saatavilla. Ellei se ole jo sitä, mistä mainitsit, että sairaan kallis.. Sitä se on, mutta toimii!

Erika kirjoitti...

Mut tää seborrooinen ihottuma on vähän niinku päinvastainen. Eiks atooppisessa ihossa oo kyse liian kuivasta ihosta, kun tässä taas ei sitä ongelmaa ole.

Anonyymi kirjoitti...

jep, tuttu homma! kokeilin kaikenmaailman kosteuttavat shampoot ja rasvasin päätä ja söin öljyä, ei mitään apua! googlettelun jälkeen diagnosoin itselleni saman vaivan, jonka ihotautilääkäri sitten varmisti :) mulle määrättiin elocon-liuosta käytettäväksi aina tarvittaessa ja lääkäri sanoi myös ihan marketeista saatavan head&shoulder shampoon sisältävän jotain ainetta, mikä auttaa. Mulla aukee lisäksi vielä suupielet ja toiseen korvaan tulee ihottumaa ja tuo liuos tai pantyson voide auttaa siihen. Sorry sairaskertomuksesta ja ällöttävistä yksityiskohdista, mutta ihanaa kuulla, ettei tämä niin harvinainen vaiva olekaan ;)

Erika kirjoitti...

Ai, en tiennyt tosta head&sholderista! Joo mullakin on alkanut tulla toiseen korvaan ihottumaa, ja mullakin toi kortisoni auttaa onneks siihen. Toivotaan molemmat ettei tää levii vielä pidemmälle! Tsemppiä!

Anonyymi kirjoitti...

Mullaki taitaa olla toi! Apua, nyt vasta selvis :D joskus kun olin 7-12 niin oli tosi pahassa kunnossa, mutta sitten aloin käyttämään sellasta liuosta ja se tehos.. Luulin päässeeni eroon, mutta nytten 10 vuoden jälkeen se sama vaiva on tullut takaisin :((

Erika kirjoitti...

eikäh :/ mullakin välillä menee pois ja nyt se taas taitaa hiipiä takaisin. mut onneks ei oo mikään kuolemanvakava tauti!

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni on atooppinen iho, mutta myös tavallaan sekaiho. Teini-iässä akne. 24v, erehdyin puoli vuotta sitten lopettamaan e-pillerit ja iho kukkii ja rasvoittuu älyttömästi ja silti on kuiva kun mikä.
Muistan, että päänahkani oli täynnä märkiviä rupia teini-iässä aina kun olin jostain stressaantunut. Raavin päätäni ja revin ruvet irti joka vain pahensi tilannetta. Silloin käytin nitzoral lääkeshampoota ja oireet katosivat.
Nyt sama juttu mutta paaaljon pahempana. Käytän klipsipidennyksiä ja aloin epäilemään, kiskovatko ne hiuksia juurineen irti joka auheuttaisi nämä ruvet, jotka alkavat märkimään. Olen pitänyt taukoa pidennyksistä (nämähän siis laitetaan aina päiväksi päähän, yöksi aina pois) ja silti pää "kukkii" näitä keltaisia möhnä rupia. Pää ei tosin kutise niin pahoin kun itse kuvailit, vain rupikohdista välillä.
Ajattelin huomenna mennä ostamaan tätä nitzoral lääkeshampoota, saa nähdä auttaako. Jos ei niin lääkäriin... Olisikohan tämä sama kuin sinulla??

Erika kirjoitti...

Joo mullakin toi raapiminen ehdottomasti pahentaa tilannetta! Mutta miten voisin olla raapimatta kun meinaa järki lähteä! Taas on oireet pahentuneet, kun tenttejä ja kandia pukkaa päälle. Mä kokeilin myös lääkeshampoota aluksi, mutta se oli joku sellainen hellävarainen, eikä siis se ollenkaan käy tähän vaivaan. Pitää olla kunnon tehopuhdistaja ja kuorinnat voisivat kuulemma myös auttaa.

Mulle ei klipsipidennykset vaikuta millään tavalla koska vaivahan tulee "sisältä päin" eli klipsit eivät talineritykseen vaikuta. En usko, että sullakaan kyse on klipseistä vaan ehkäpä juuri tästä samasta. Tää on nimittäin aika yleinen sairaus.

Mulle auttaa parhaiten siis peseminen hyvin ja mahdollisimman usein. Joka päivä pitäisi pestä, sanoi lääkäri. Ja tosiaan mun on pitänyt ostaa syväpuhdistava shampoo ja joku päänahan kuorinta-aine. Auttaako sulla peseminen vai pesemättä jättäminen enemmän?

Anonyymi kirjoitti...

Leikin hiusvärien kanssa vuosi sitten sillä seuraamuksella, että hiukseni paloivat ja ovat latvoista vielä erittäin huonossa kunnossa. Siksi en ole pessyt hiuksiani kun ehkä 3 kertaa viikossa,koska mitä harvemmin pesee, sen terveemmät hiukset/päänahka...
Nyt olen alkanut pesemään joka toinen päivä, sillä pesun jälkeen päänahan ruvet tuntuvat paremmilta eivätkä ne ala heti märkimään. Oireet jatkuvat pahoina vasta pesun jälkeisenä päivänä.

En ollut blogiisi tutustunut aiemmin, löysin tämän kun kirjoitin googleen "märkiviä rupia päänahassa" :D Mutta jatkan lukijana! :) Ja kai se vaan on niin että täytyy lääkärille mennä, toivottavasti tavallinen lääkäri riittäisi.. Viimeksi kun kävin ihotautulääkärillä 10 min tapaaminen maksoin yli 70 euroa.

Erika kirjoitti...

Mut tää ihottumahan johtuu siis talista, joka ärsyttää päänahkaa. Eli mitä enemmän pesee, sen paremmin päänahka voi. Ja jos on kunnon shampoot ja hoitoaineet, niin eivät hiuksetkaan vaurioidu useista pesukerroista :)

Mä onneksi pääsin yliopiston lääkärille, eli ei maksanut paljon mitään. Mutta jos tällaisesta vaivasta pääsee lääkärikäynnillä eroon ni olisin kyllä valmis maksamaankin! :)

Kivaa saada uusia lukijoita, eli tervetuloa mukaan vaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Heipähei.

Seborrea-bailuihin megeen ilmoittautuu yks miehenköriläskin.
Mulla kyseinen "sairaus" alkoi teini-iässä, olisinkohan ollut 12. Pelasin jääkiekkoa silloin,ja kypärän alla kun muhienkelinvaalea hulmutukka niin yhtäkkiä huomasin että perhana kun kutittaa treenien jälkeen päätä,ja raavin päätäni iltaisin himassa verille. Mietin että mistä helvetistä tää voi johtua, meikällä on vähintäänkin syöpä, tää on varmaa.
Noh, siinä sitten ujona poikana panttailin lääkärille menoa, mutta oireiden ärryttyä tosi pahoiksi oli pakko hakeutua lääkärin pakeille. Tuota diprosalicia minullekin määrättiin ja joku ihme shampoo siihen kylkeen. Hyvin toiveikkaana hypistelin pulloja ja marssin kotiin, nyt tämä vaiva jättää vihdoin minut rauhaan. Auta armias kun kaadoin sitä diproa päänahkaan, ARGHHHH mikä kirvely ja polte, siinä meinas taju lähteä (en liioittele :) Sillä viikonverran lotrattuani päätin että ei satan, tätä en kyllä pysty käyttämään, liian stydiä kamaa. Päätin mielessäni että lääkäri oli väärässä, tää ei ole mikään fakin tali-ihottuma vaan se syöpä tmv kauhistus.
Leikkasin nyyhkien enkelintukkani(RIP) pois ja aloin itsehoitamaan vaivaani. Rasvailin päänahkaani pesun jälkeen koska se tuntui aivan yberkiristävältä ja hetkellisesti vaivani poistuivatkin.
Nyt olen 30v ja kärsin samasta syövästä edelleen. Ei ole lähtenyt vaikka mitä tuotteita olen nauttinut, ulkoisesti ja sisäisesti. Saman olen huomannut että huolellinen pesu, mahdollisimman usein auttaa hyvin. Pesuaineena käytän erisanin allergialiiton testaamia, joissa on mahdollisimman vähän yleensäkään mitään, vesi vanhin voitehista.
Kiva että jaatte rohkeasti kokemuksianne. Jatkan blogin seuraamista, ties vaikka keksisimme yhdessä helpotusta "ongelmiin" vaikka erinäisistä luonnontuotteista. Mukavaa kesän odotusta kaikille :)
-Miguel

Erika kirjoitti...

Voi harmi, jos kortisoni ei oo auttanut :( Mut ei kai sun apteekin shampoo ole joku tosi hellävarainen. Mäkin käytin nimittäin sellasta joskus ja huomasin, että sillä peseminen ei auttanut läheskään yhtä paljon kuin kunnon pesuaineita sisältävät shampoot. Lääkäri suositteli mulle myös päänahan kuorinta-aineita ja muutenkin aika voimakkaita pesuaineita, jotka poistavat sen talin ihan kokonaan. Kannattaa ainakin tota kuorintaa kokeilla!

Toivottavasti sun olo helpottuisi! Kiva, kun säkin jaoit juttusi täällä :) Mut onneksi tää seborrooinen ihottuma ei oo taudeista pahin, mä tuudittaudun aina siihen silloin, kun kutina meinaa olla jo sietämätöntä. Vois olla pahemminkin! Tsemppiä sulle ja kivaa kevättä myös sinnepäin :)

tööt kirjoitti...

Täältä löytyy myös yksi Turkulainen opiskelija seborrea bailuihin!
Minulla tämä ongelmä taisi alkaa yhtä aikaa aknen kanssa teini-iässä. Käytiin äidin kanssa ihotautilääkärillä (ihan Mehiläisessä asti) hän ei mitään varsinaista diagnoosia antanut määräsi vain lääkkeet (niinkuin lekureilla yleensä on tapana :>). En pystnyt syömään kuuria ikinä loppuun sillä se aiheutti kaikkien limakalvojen kuivumisen ihan saharaksi asti :D ja kaamean kutinan ja ihottuman kaikkialle ihoon. Lääkärin määräämä shampoo/liuos sai hiukset lähtemään päästä, joten luovutin koko homman kanssa. Muutama vuosi sitten rupesin apteekissa kyselemään tästä ja farmaseutti tunnisti vaivan seborreaksi. Hän suositteli Selukos lääkeshampoota. Voi sitä autuuden tunnetta kun heti ensimmäisen pesun jälkeen kutina katosi! En osaa sanoa mitä tuo purkki maksaa, mutta tuosta aineesta olisin valmis maksamaan mitä vain :D Itse käytän shampoota tarpeen mukaan viikon ajan noin kerran kuukaudessa, kutina ja hilseily pysyvät aisoissa. Muuten käytän ihan jotain marketin halpis luomu shampoota :D. Tujua ainetta Selukos on sillä suihkussa kädet kutisevat joskus ja jos tätä menee silmiin niin itku tulee saman tien. Ja varoituksen sana teille vaaleaveriköille shampoo saattaa värjätä hiukset kellertäviksi (itse en värjää joten en osaa sanoa kuinka paljon).Tuote on suhteellisen riittoisa joten sitä ei tarvitse hamstrata montaa pulloa :D Kaikkein suurin apu seborreaan on mulla ollut ehkä hiuksien pitäminen lyhyinä, sillä mun hiukset on TODELLA MASSIIVISEN OUTOFPLACE paksut :D

tööt kirjoitti...

Lisäten tuohon edelliseen kommenttiini vielä, että kuoriminen todellakin auttaa! Itse en käytä mitään kuorinta-aineita, sen sijaan käytän melkotiheää harjaa. Kun shampoo on päässä hieron harjalla koko pään läpin ja samoin huuhtelun yhteydessä :)

Erika kirjoitti...

Kiitos kommentista! :) Tujut shampoot auttaa mullakin, mutta toi harjaaminen pesun aikana kuulostaa fiksulta. Täytyy ehdottomasti kokeilla sitä, kiitos! :)